Sådan maler du din facade

Opslået af Rune Madsen d.

Maling af husets facade er et større projekt, men med få midler og lidt arbejdstid, kan man give ens bolig et helt nyt udtryk - som kan nydes i mange år fremover.

Denne facade er malet med vores produkter af Malerfirmaet Egholm

Dette skal du overveje inden, du maler din facade

Det kan være et stort arbejde at male en facade. Derfor er det også vigtigt, at du vælger kvalitetsprodukter med lang holdbarhed og følger en guide. 

Hvis du maler din facade korrekt og med de rette produkter, holder den sig flot i mange år. Hvis du derimod ikke udfører arbejdet korrekt eller ikke benytter de rette produkter, kan arbejdet gøre mere skade end gavn, og det vil skulle laves om. 

En af de vigtigste faktorer for at du får et godt resultat er facadens stand. Det er altafgørende, at facaden ikke har har løstsiddende puds, som skaller af eller har fugtproblemer.

Guide til at male facade:

 1. Rengør og afrens facaden efter behov. I nogle tilfælde er det nok, i andre kræves en mere grundig afrensning med et stiv børste og grundrens specialudviklet til formålet. Vi anbefaler at bruge PP - Facade cleanser som der er linket til. 
 2. Grund facaden efter den er rengjort og tør. Vi anbefaler, at du bruger en murgrunder eller primer. Dette skal gøres for, at malingen binder bedre, og dermed også har en længere holdbarhed. 
 3. Når facaden er afrenset, og grunderen er tør, kan man begynde at male facaden. Facaden kræver to gange maling for at opnå det bedste og mest holdbare resultat. Hvilken type facademaling du skal bruge, afhænger af din facade. Dette kan du læse mere om længere nede. Hvis du allerede kan se, hvilken maling, du skal bruge, kan du se vores udvalg af kvalitets facademaling her. I næste afsnit, kan du læse om, hvilken facademaling, der passer til din facade. Det er vigtigt, at man vælger den rette facademaling. Dette giver et flottere resultat samt, at facaden holder sig flottere i længere tid.

Hvilken maling passer til din facade? 

Den rette maling til din facade afhænger af den type facade, der skal males, og det look du ønsker. Dog er det vigtigt for ikke at lave fugtskader, at man vælger maling som muren eller facaden kan ånde igennem. Nedenfor vil vi gennemgå de typer maling, som vi anbefaler til forskellige overflader.

Den rette maling til din overflade 

Det er ikke ligemeget, hvilken maling, du maler din overflade med. Det kan skade facaden eller give et grimt resultat, hvis ikke du følger vores guide. Hvis du er i tvivl om, hvilket materiale din facade er, så kontakt en fagspecialist eller malermester for råd. 

De mest benyttede facademalinger

Silikatmaling

Silikatmaling anbefales til mineralske overflader, som er ubehandlet. Dette er blandt andet vandskurede og filset facader, men også puds, beton eller eternit. Det er en god maling, fordi den både er let for facaden at ånde igennem, er ægte ift. lyset og så kan den skabe et kalkagtigt look uden at smitte af som kalk ofte gør. Silikatmalingen er helmat og har et stoflignende udseende.

Silikonemaling

Stærkt vandafvisende facademaling. Meget robust og vejrbestandig overflade, som giver optimal beskyttelse mod indtrængning af vand. Hæmmer mug- og skimmelvækst på overfladen af slutbehandlingen. Silikonemaling minder meget om silikatmaling. Dog er silikonemalingen mere vand- og smudsafvisende end silikatmalingen.

Murmaling - Facade multi

Murmalingen bruges til mineralske facader, som er lettere porøse. Malingen har nemlig en god indtrængning. Malingen bruges til tidligere kalkede eller svagt afbundet puds. Modsat andre malinger fungerer den også godt på tidligere malede flader, beton og kalksandsten. Du kan selv vælge, hvilken farve en murmaling skal have. Den kan blandes i RAL, NCS, Flügger og PP-farver og kan bestilles HER

Hvis din facade er af træ, så se vores udvalg af træolie, primer og træbeskyttelse her.  

Sådan maler du en tidligere pudset eller malet facade:

 1. Rens rens rens - alle løstsiddende tidligere anvendte materialer, snavs og skidt fjernes med en spartel, skraber eller en stålbørste. Hvis du har en højtryksspuler, kan dette også benyttes, men husk at være forsigtig, så du ikke laver mere skade end gavn. Hvis der er større problemer med at fjerne gammel maling og dette er nødvendigt, kan du bede en professionel om at sandblæse huset. 
 2. Rengør facaden - brug grundrens til facader samt en stiv børste til at rengøre facaden fuldstændigt for snavs.
 3. Gør facaden jævn - hvis din facade har revner, huller eller lignende, skal dette udjævnes inden malerarbejdet påbegyndes. Brug spartel eller mørtel af samme konsistenst som resten af facaden er lavet i. På den måde opnår du det pæneste resultat efterfølgende uden ujævnheder i strukturen, som ser sjusket og grimt ud. Et godt produkt til at udjævne facaden kunne være mørtel puds eller spartel.
 4. Brug grunder - når din facade er fin og jævn, skal du bruge grunder. Dette må først gøres, når mørtel, spartel eller puds fra reparationen af facaden er tørt. 
 5. Tid til at male - når grundmalingen af tør, kan du begynde at male din facade i den ønskede farve. Som udgangspunkt skal facaden have 2 gange medmindre, at der på bøtten står andet. Du kan se udvalget af kvalitets facademaling her.

Tips til det bedste resultat

 • Test farvevalget - inden du køber al din maling, så køb nogle mindre farveprøver og test den på facaden.
 • Mal i det rette vejr - mal ikke, når det regner og er fugtigt, men heller ikke i bragende sol.
 • Funktion og sikkerhed - lej et stillads, hvis huset er i to plan. Både for nemheden og sikkerhedens skyld. 
 • Afdækning - dæk vinduer, karme og døre ordentligt af inden du påbegynder malerarbejdet. 
 • Brug det rette udstyr - mal med enten rulle eller pensel alt efter overflade. Hvis du er dygtig, kan du bruge en sprøjte, men det kræver erfaring for et godt resultat. 
 • Mal i rette rækkefølge - først maler du hjørner, kanter og rundt om vinduer og døre. Herefter maler du de store overflader og til sidst males soklen.

Har du spørgsmål? 

Så er du altid velkommen til at kontakte os på: 
Tlf: +45 71 96 01 46

Mail: info@danskmaling.dk

FAQ om facademaling

Maling af facade hvornår? 

Mal, når det er over 10 grader udenfor, men ikke i bragende solskin. Samtidig skal du heller ikke male facader, når det regner eller hvis luftfugtigheden er for høj.