Maling ved fraflytning af bolig

Opslået af Rune Madsen d.

Rigtig mange ønsker selv, at stå for maling af deres bolig, når de skal flytte. Det forstår vi sagtens, da der er rigtig mange penge at spare på at gøre det selv. Vi har lavet en guide til, hvordan du selv ordner og maler din lejlighed inden, du fraflytter den.

Få mest muligt af dit depositum tilbage 

Når du skal overlevere din lejlighed til udlejer er det vigtigt, at den står, som da du fik den. Derfor skal du som minimum male væggene, men også gerne panelerne. Vi anbefaler dig, at male væggene hvide med en helt almindelig vægmaling. Hvis du har malet farvede vægge i stærke farver, kan det godt kræve 2 lag før det er ordentligt dækket.

Hvis dine gulve har fået meget slid, bør du lade en professionel slibe og ordne gulvet. Sørg også for, at radiatorer er hvide og neutrale - disse kan males med radiatormaling

Hvis dine gulve ikke har dybe ridser eller blot skal males, kan du selv klare dette. Du kan bruge gulvmaling, men sørg for at afstemme farve forventninger med udlejer inden, du går i gang. Du vil på et trægulv også kunne behandle det med vaselineolie.

Har du klinker, marmor, granit eller terrazzo, kan du behandle disse med linolie. Dette hjælper med at fjerne uhensigtsmæssige mærker og pletter og giver nyt liv til stenmaterialerne. 

Det vigtigste er, at man sørger for, at alle store overflader som gulve, vægge, lofter og døre står fejlfrit. Det er det, der lægges først mærke til, og som er dyrest at udbedre. Der er forskel på, hvor meget istandsættelse udlejer må kræve ifølge lejeloven. Dette kan du læse mere om i næste afsnit.

Må du selv istandsætte ifølge lejeloven? 

Det kan være svært, at vide, hvad din udlejer forventer, når du har opsagt dit lejemål. Men ifølge lejeloven er der grænser for, hvor meget, der kan forventes af dig. Du har aldrig pligt til at aflevere boligen i bedre stand end du modtog den i. Dog er det vigtigt, at du læser din lejekontrakt igennem for at få klarhed omkring forventningerne. Ifølge lejeloven er der to scenarier i forbindelse med fraflytning af din lejebolig.

Hvis din lejekontrakt er fra før 1. juli 2015 

Hvis din lejekontrakt er indgået inden denne dato, må udlejer kræve en nyistandsat lejebolig fra dig som lejer. Dette betyder, at både bad, køkken, gulve og vægge, skal fremstå som da du flyttede ind i boligen.

Hvis din lejekontrakt er fra efter 1. juli 2015 

Hvis din lejekontrakt er indgået efter 1. juli 2015, kan udlejer ikke længere kræve en nyistandsættelse af din lejebolig. Derimod kan udlejer kun kræve, at boligen er blevet normalt istandsat. Dette betyder maling af boligens vægge, tapetsering samt maling af træ og jern i boligen. Dette er selvfølgelig kun, hvis disse var malet ved indflytning.

Hvad koster istandsættelse? 

Det kommer helt klar an på, om din lejekontrakt er indgået før eller efter 1. juli 2015 (læs afsnit ovenfor) og selvfølgelig, hvor stor lejligheden er og, hvor meget, der skal gøres. Det afhænger også af, hvilken type maling, der skal bruges samt hvilken overflade, der skal males. En tommelfingerregel er, at 1 liter vægmaling rækker til 8-10 m2. Når det kommer til loftmaling hedder tommelfingerreglen 1 liter maling til 6-8 m2. 

I næste afsnit kan du læse om nogle “flyttepakker”, som vi har sammensat til folk, der skal istandsætte eller fraflytte deres bolig.

Hvad skal du bruge til renovering af din lejlighed