Hvilken glans bør du vælge?

Opslået af Rune Madsen d.

For mange er det svært at finde ud af, hvilken glans, der passer til hvilke rum. Derfor har vi lavet en guide til dette. Glansgraden viser ikke bare shine i malingen, men fortæller også om malingens slidstyrke, hvor robust den er og, om den kan tåle at blive vasket af i det daglige.

Vi har tidligere lavet en guide til, hvordan du maler dit badeværelse. Denne guide skal også følges, når man maler i andet en vådrum. Det er vigtigt, at væggene er rene og ikke har snavs, ujævnheder eller gamle tapet- og malingrester. Hvis ikke du sørger for, at udgangspunktet er i orden, vil resultatet heller ikke blive godt og holdbart. Derfor er det også vigtigt, at du vælger den korrekte maling til formålet.

Derfor er graden af glans i malingen vigtigt

Malingens glans, har stor betydning for det færdige resultat. Hvis man vælger en maling med en høj glans, vil man lettere kunne se ujævnheder og ‘fejl’ i malerarbejdet. Samtidig er de blanke overflader lettere at rengøre med fx en fugtig klud. Derfor skal man overveje, hvor ofte overfladen skal tørres af, men samtidig også have overfladens udtryk med i regnestykket. 

Nedenfor kan du se et skema, med eksempler på de forskellig glansgrader, hvordan deres overflade er og i hvilke rum og overflader, de B.LA. kan benyttes.

Hvordan skal skemaet tydes? 

Når man snakker glansgrad, måler man fra 0-100. Jo lavere en glansgrad, jo mere mat er malingen. Som du kan se ovenfor, har vi beskrevet de forskellige glansgraders beskrivelse i forhold til mat- eller blankhed. De blanke overflader har mere shine og dermed reflekteres sollys også mere på dem end de matte. Hav det med i mængde, når du fx skal male rum med store overflader, vinduer og meget lys. 

I de næste afsnit kan du læse om, hvilken glans, du bør vælge i de forskellige rum.

Badeværelse

Det vigtigste, når du vælger maling til badeværelser er, at du bruger en vådrumsmaling. Dette er en særlig type maling, der er egnet til rum, hvor der bades og er høj luftfugtighed. Vådrumsmalingen skal kunne klare mere end andre typer maling, da den skal være i et rum med hårdere forhold. Vi anbefaler, at du bruger glans 30, som er halvmat til badeværelser.

Opholdsrum

Som udgangspunkt anbefales det, at man bruger glans 6-10 i de fleste opholdsrum - dog ikke køkkenet, som kræver lidt højere glans. I stuer og områder, hvor der ikke er meget trafik og behov for rengøring er glans omkring 6 fint. I gangarealer og på børneværelser, hvor der kan være behov for hyppigere rengøring anbefales glans 10. Dette skyldes, at den lettere kan klare at skulle tørres over og rengøres ofte.

Træværk udenfor 

Det er vigtigt, at du maler dit udendørs træværk under de rette vejrforhold. Det skal gerne være 10-25 grader og ikke bagende sol. Samtidig må luftfugtigheden ikke være højere en 80%, når du maler udvendigt. Maling til træværk og udendørs brug skal have en rigtig høj robusthed. Dette skyldes, at den udsættes for en masse forskellige vejrforhold. 

Derfor anbefales det også at bruge en halv- eller helblank maling, som er slidstærke overflader. Dette betyder, at man som minimum skal male med glans 30, når man maler udendørs træværk. Man kan male med helt op til glans 100, hvis man ønsker et helt blank look. Du kan se udvalget af maling til træværk her.

Paneler

Paneler bliver udsat for en del mere end fx de fleste vægge. Det er her støv og snavs samler sig, og de får flere slag fra sko, borde og andre ting, der støder imod dem. Det er vigtigt, at panelerne renses ordentligt af og slibes ned inden malerarbejdet går i gang.

Paneler kan bruge forskellige glansgrader alt efter hvilket look, du ønsker. Den mest almindelig glans til paneler er glans 35-50, som er halvblank og nemt at rengøre. I nogle gamle huse har folk et ønske om en høj glansgrad på op mod 90. Dette er en mulighed, hvis man ønsker helt blanke overflader på karmene, men mindre kan også gøre det. Hvis man ønsker matte karme og paneler, kan der godt bruges glans 20.

Køkken

I køkkenet udsættes væggene i nogle områder for en del snavs, fest, mados og lignende. Samtidig er der i køkkenet også ofte store udsving i temperaturerne, når kogeplade, ovn, opvaskemaskine, kaffemaskine og lignende kører. Væggene i køkkenet er nogle af de vægge, der oftest bliver rengjort. Derfor er det vigtigt, at vælge en robust maling som denne. Vi anbefaler, at man benytter glans 20 i køkkenet eller brug vores Robust maling serie.

Lofter

Husets lofter er det, der bliver udsat for mindst snavs og slid - dog med undtagelse af nogle køkkenlofter. Derfor er det ikke nødvendigt at vælge en høj glans til lofterne. Du kan i lofterne nøjes med at male med glans 1-3. Dette vil give et mat udtryk på den store flade. I køkkenet kan man benytte glans 10-25 eller Super acryl 1 alt efter, hvor meget slid det udsættes for. Du kan ofte vælge den samme maling til både vægge og lofter, hvis du ønsker dette. Vægmaling kan tones i alle lyse farver. 

Møbler

Møbler handler for mange om æstetik mere en praktik. Man kan male møbler i den glans, man ønsker. Det er dog vigtigt at huske, at jo lavere glans jo lavere slidstyrke er der også.